BodyBuilder Gym

A BodyBuilder Gym egy minden fitnessz és wellness jelleget nélkülöző testépítő edzőterem. Hardcore bodybuilding felszerelés, azaz vasak vannak és gépek.
Ha meglesz a jubileum és az ezredik barom is bejön megkérdezni, hogy van-e szauna, extra szolgáltatásként felszerelünk egy géppuskát.
Hozzánk ún. edzést végezni járnak az emberek, pontosabban sportolók. Jó a hangulat, nincsenek félmeztelen feszengők meg papucsos buzik, aki ide jár, az rendesen edz, nem tartja fel pofázással a többieket. Ez a terem azoknak való, akik komolyan gondolják.
Elérhetőségünk: www.bodybuildergym.hu

Friss topikok

Miért nem jó a tej?

2013.04.16. 20:34 bodybulvár


A tej az erő és az egészség alapja, legalábbis ezt mondta a mami.

Az átlagos magyarországi nagymamák általában rendkívül jó fizikai állapotnak örvendenek, az elhízást hírből sem ismerik. Ez nem csak az állandó sportolás miatt van, hanem azért is, mert titokban mindegyikük táplálkozási szakértő. A reperotárban van egy másik nagyágyú is, a főzelék, de ezt most hagyjuk, beszéljünk a tejjel kapcsolatos téveszmékről. Itt áttérek a gúnyolódásról a tényekre.

A felnőtt ember tápláléka szilárd. Az emésztőrendszerünk erre van kitalálva. A folyékony táplálék mindig kompromisszumot jelent, de ez néha jó, mert folyékony táplálékkal nagyon könnyen és gyorsan tudunk extra tápanyagot bejuttatni. Ilyenek például a protein turmixok. A protein turmixok és a tej között azonban van egy jelentős különbség: a proteinturmixnak van hasznos tápanyagtartalma, a tejnek nincs, ellenben van haszontalan része.

A tej a csecsemő tápláléka. A csecsemő emésztőrendszere nem alkalmas még a szilárd tápanyag megemésztésére, a természet ezért "fejlesztette" ki az anyatejet. Az anyatej a csecsemő számára tökéletes összetételű táplálék, magas zsírtartalommal, tejcukorral és tejfehérjével. A csecsemő ettől tud fejlődni, de az is látható, hogy a csecsemő fizikai állapota erősen nem emlékeztet egy egészséges felnőttére. Az anyatej a kis zsíros, hájredőkben bővelkedő, még izomtalan test táplálására való. A kisbaba így aranyos. Felnőttként ezzel a külsővel már másnak tartanád.

A boltban kapható tej ráadásul nem emberi anyatej, hanem a tehén anyateje, ami a tehén csecsemő, - szaknyelven: kistehén - táplálására szolgál. (Nem vagyok egy agronómus, de persze ez is vicc.) A borjú szervezete sokban hasonlít az emberére, de a borjú nem ember. A tehén teje nem tökéletes az ember táplálására. Inkább tökéletlen. Allergéneket és túl sok tejcukrot is tartalmaz, ráadásul a felnőtt embernek nemhogy a tehén tejére, hanem semmilyen tejre nincs szüksége. A felnőtt borjú vagy marha sem iszik tejet.

A tej tápanyagtartalma nem jó felnőtt embernek. A tehéntejé sem.

A normál tej tejcukor tartalma 5,2%. Egy liter tejben 52g tejcukor (laktóz) van, ami egy teljesen használhatalan szénhidrát. Megemésztéséhez laktáz enzim szükséges, amelyet a csecsemők szervezete termel, felnőtteké általában nem. A föld lakosságának háromnegyede felnőttkorára nem rendelkezik laktáz enzimmel: tejcukor érzékeny. Az ázsiaiak egyáltalán nem tudják megemészteni, a fehér embereknél a laktózérzékenység sokkal ritkább, de azért jelentős. Ezért van sokaknak hasmenése a tejtől.

Amikor a testépítéssel kezdtem foglalkozni tizenévesen, agyatlanul, én is azt hittem, a tej jó fehérjeforrás. Napi 4 litert ittam meg, és nem értettem, miért van hasmenésem. Persze azt sem, miért nem fejlődök.

Aki nem tejcurkor érzékeny, annak sem jó a tej.

A tej zsírtartalma 2,8%. 28g  zsírt viszel be egy liter tejjel. Ennek nagyobb része telített zsír. A telített zsír gátolja a szénhidrátok hasznosulását, segít abban, hogy zsírrá alakuljanak. Sok tej fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz.

A tej fehérjetartalma 3,2%.  32g fehérje van egy liter tejben. Ez nem is tűnik rossznak. Ennek 20% tejsavó protein,  80%-a azonban kazein, egy lassú felszívódású fehérje, amely önmagában még nem rossz (bár jónak se mondanám), de  a fentiekkel párosulva enyhén szólva nem kedvező az arány.

Miközben egy átlagos tejsavó protein turmix 3 deci vízben oldott 60g tejsavó protein koncentrátum 40g fehérjét, 4g zsírt és 4g cukrot tartalmaz, 3 deci tej 15,6g (rossz) cukrot, 9g zsírt és 10g nem túl jó fehérjét tartalmaz. Ez brutális tápértékbeli különbség.

A tej tápanyagként azért terjedt el, mert könnyen hozzáférhető volt. Ráadásul népegészségügyileg fontos szerepe volt a nép táplálásban, főleg ásványi anyag tartalma miatt. Azokban az időkben, amikor élelmiszerhiány volt.

Nyilvánvalóan jobb, mint a semmi. Csakhogy manapság nincs élelmiszerhiány, sokaknak inkább az a problémájuk, hogy jobban szeretnének kinézni. Erre a célra, minőségi táplálékként  a tej alkalmatlan. Inkább élvezeti cikknek kell tekinteni azoknak, akik szeretik. Étrenddel rendelkező, komoly sportolóknál a tej fogyasztása félreevésnek számít.

A testépítésben kétféle igen téves felhasználás létezik.

Az egyik, amikor a delikvens azt hiszi, a tej fehérjeforrás. A tej nem jó fehérjeforrás, mert  a jó fehérjeforrások azok, amelyek nem tartalmaznak, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaznak rossz tápanyagokat: cukrot és zsírt.

A fehérjeforrások a sovány húsok (csirke, pulyka, sovány marha), halak, tojás és a fehérjetartalmú táplálékkiegészítők. Esetleg egyes tejtermékek, mint a sovány sajt vagy sovány túró, de ezek nem  a legjobbak, alapozni az előzőekkel szemben ezekre nem lehet. A tej sehogyan sem jó.

A másik téveszme, hogy a fehérjetumixot tejjel kell inni.Valóban rá van írva a dobozra parasztvakításnak: a gyártó minél többet akar eladni, akár a hülyéknek is, ezért írják rá, hogy tejben és gyümölcslében is fogyasztható. Nyilván minden folyadékban feloldható a protein por, benzinben és kólában is, de próbáljunk az értelem talaján maradni: víz. A táplálékkiegészítőket vízben kell elkeverni. A jó márkák tökéletesen vannak ízesítve, vízben fogyasztva kellemes ízélményt adnak.

Tejbe tenni nagy okosság: pénzt költünk például a jó minőségű tejsavó proteinre, aminek edzés utáni, két szabvány adagolókanálnyi adagjában 40 g jó minőségű gyorsan felszívódó fehérje van. Ezt belerakjuk 3 deci tejbe, ami ugyan plusz 10g fehérje, csak nem jó minőségű. Jobb lenne, ha ne lenne ott, mert edzés után gyorsan felszívódó szénhidrátokra van szükségünk, ebbe pedig a tej lassan felszívódó kazeintartalma bekavar. A tejsavó koncentrátumunk (whey protein) árában nagyészt azt fizetjük meg, hogy drága gyártástechnológiával kiszűrik belőle a zsírt és a cukrot, így két kanálnyi proteinben mindössze 4g zsír és 4g cukor van. És ezt okosan beleöntjük a 9g zsírt és 10g cukrot tartalmazó tejbe, ezzel háromszor annyi nem kívánatos zsírt és cukrot kapunk.  Elrontjuk a jó minőségű fehérjekészítményünket tejjel.

A táplálékkiegészítőket soha ne tejbe tegyük, mindig vizet használjunk. A tejet hagyjuk meg a kismacskáknak.

miért nem jó  a tej.jpg

A fentiekből látható, hogy a tej táplálkozási szempontból inkább ártalmas, mint hasznos. Ha mániákusan szeretjük az ízét, tekintsük élvezetni cikknek és ne fogyasszunk túl sokat belőle.

Az élet-erő-egészség legendát el kell felejteni. Baromság, mint sok más hiedelem. Aki nem csecsemő testet, hanem jó fizikumot akar, izmos akar lenni, vagy le akar fogyni, annak jó minőségű fehérjeforrást (csirke, tojás, hal, stb.) kell fogyasztania.  A tej nem az.

És akkor még nem beszéltünk az ipari feldolgozásról.

Persze mindig akad pár idióta, aki védi a tejet, mint üsző a borját, mert valami homályos elképzeléstől vezérelve nélkülözhetetlennek gondolja, és okvetlenül vitatkoznia kell minden tej ellenes véleménnyel. De ne foglalkozzunk elmebetegekkel, igyák csak nyugodtan tonnaszámra.

Tejet a kismacskáknak! De neki is csak a saját tejét, a felnőtt macskának pedig semmilyet, a macska ugyanis szintén laktózérzékeny.

komment

Címkék: tej protein turmix tejsavó tejasvó protein whey protein táplálékkiegészító

süti beállítások módosítása