BodyBuilder Gym

A BodyBuilder Gym egy minden fitnessz és wellness jelleget nélkülöző testépítő edzőterem. Hardcore bodybuilding felszerelés, azaz vasak vannak és gépek.
Ha meglesz a jubileum és az ezredik barom is bejön megkérdezni, hogy van-e szauna, extra szolgáltatásként felszerelünk egy géppuskát.
Hozzánk ún. edzést végezni járnak az emberek, pontosabban sportolók. Jó a hangulat, nincsenek félmeztelen feszengők meg papucsos buzik, aki ide jár, az rendesen edz, nem tartja fel pofázással a többieket. Ez a terem azoknak való, akik komolyan gondolják.
Elérhetőségünk: www.bodybuildergym.hu

Friss topikok

Miért gyúrjuk a vasat?

2013.01.11. 19:30 bodybulvár

IMG_4524.JPG


Lehet, hogy ebből a cikkből nem derül ki a „titok”. Lehet, hogy számodra evidens – de talán nem minden eleme. De az biztos, hogy ezt a cikket tovább KELL küldened mindenkinek, mert az emberek nagyobbik része egyáltalán nincs tisztában azzal, miért jó a súlyzós edzés. Pedig....

Pedig számtalan előnyös hatása van úgy a jellemfejlődésre (jobb esetben persze), mint az egészségi állapotra és természetesen a fizikumodra. Ezek közül szemezgetünk most.

IMG_4715.JPG

Küzdeni akarás

A testépítés nem kislányoknak való – szoktuk gyakran hangoztatni, és ezzel persze nem a nőket diszkrimináljuk, hanem a nyafogó emberi lényeket, nemre való tekintet nélkül. Itt jegyezzük meg, hogy nem tekintjük se testépítőnek, sem sportolónak a kizárólag mellbicepszezős, terembe hangoskodni lejáró, nagyarcú, de asztalra még kox segítségével is semmit sem letevős (nyelvészektől bocs ezért a mondatért) társaságot. Mi azokról beszélünk, akik nap mint nap, keményen megküzdenek a súlyokkal, és közben saját magukkal is, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek. Mindegy, hogy a cél egy izmosabb fizikum, vagy akár egy versenyfelkészülés – a hozzáállás a lényeg. És ehhez kell a küzdeni akarás. Aki komolyan végzi ezt a sportot, az megtanul küzdeni – vagy elbukik. Ezt a küzdeni akarást az élet bármelyik területére át tudod aztán ültetni!

Önbizalom

Bár az már rég rossz, ha az önbizalmad csak attól lesz nagyobb, ha izmosabb vagy, azért tagadhatatlan, hogy ha valaki egy csontsovány alkatból csinál emberformát, vagy ledob pár kilót, az bizony jót tesz az önbecsülésének, önbizalmának. Két okból: egyrészt a kinézete javulása okán, másrészt, és ez a fontosabb dolog, ott lesz benne a tudat, hogy "igen, megcsináltam". Egy bármilyen, fizikumban történt változásra büszkének lenni igenis jó dolog, sose szégyelld, amit elértél. Miért? Mert ez az, amit soha, senki nem vehet el tőled. Ezt Te csináltad! És igenis ezáltal bizonyos szempontból több vagy, mint az átlagember!

Egészség

A sport egészséges, ezzel talán semmi újat nem mondtunk. A súlyzós edzésnek azonban olyan előnyei vannak, melyekkel kevés más sport büszkélkedhet. Ilyen pl. az inzulinrezisztenciára gyakorolt hatása.

Gyakorlatilagnincs még egy sport, ami olyan mértékben javítaná az izmok inzulinérzékenységét, mint a súlyzós edzés. Sajnos az átlagemberek jelentős részének előítéletei vannak a súlyzós edzéssel kapcsolatosan, így nehezen rávehetők, hogy pont ezt a mozgást válasszák – miközben nem is tudják, milyen lehetőségtől esnek el ezzel. Akinek kettes típusú cukorbetegsége van, és még bírják az ízületei, az az ésszel végzett súlyzós edzéssel rengeteget tehet egészségéért.

Ha edzett, tónusos az izokzat, akkor az anyagcserénk is jobban pörög, így az elhízás veszélye is kevésbé fenyeget minket. Kevesen tudják, de a súlyzós edzés piszkosul meg tudja pörgetni az anyagcserét, és mivel mindeközben segít megőrizni az izomtömeget is (és minél több az izom rajtunk, annál gyorsabb az anyagcsere), így diéta mellé, vagy egyszerűen egy fittebb testalkat eléréséhez egész egyszerűen nincs nála jobb választás. Bizony, aki fogyni szeretne, az gyakran jobban jár a súlyzós edzéssel, mint a sima aerobbal, súlyzós edzés nélkül!

Fizikum

Az edzés típusától függően az erőnlétre, és az állóképességre egyaránt jó hatással lehet a súlyzós edzés. Az erőnlét fejlesztése nem újdonság senkinek, de vannak olyan súlyzós edzésformák, melyek segítségével jelentős állóképesség javulást lehet elérni, miközben az erőszint is nő. Ezt egyébként mára már felismerték a különféle sportágak nyitottabb látókörű edzői is, és számos sportág esetében végeznek kiegészítő súlyzós edzéseket, az alap sportág mellett. Külföldön ez már hosszú évek óta bevett gyakorlat.

Chicken_Dinner_339x226.jpg

Táplálkozás

Aki kitartó, és szeretne egyre jobb eredményeket elérni, az előbb-utóbb kénytelen lesz a táplálkozásával is komolyabban foglalkozni. Nincs még egy sportág, ahol ez ennyire megkerülhetetlen lenne. Rossz étrenddel ebben a sportban hosszú távon gyakorlatilag kudarcra vagy ítéltetve (és akkor most jönnek majd a kommentek az ismerősökről, akik tojásos nokedlivel is izmosak lettek - kivételek mindig vannak, de sokkal több az olyan ember, akinek még rendes kaja mellett IS neház feladat izmosodni). Míg más sportágakban el lehet evickélni kakaós csigával meg bundás kenyérrel, ittkőkeményen oda kell figyelni az egyes makrotápanyagok arányára, mennyiségére, és minőségére. Itt jegyezzük meg, hogy a többi sportág képviselői is jobban tennék, ha erre ugyanilyen figyelmet fordítanának, mert jelentős teljesítménynövekedést lehet elérni már egyszerű változtatásokkal is, azonban a testépítés, a súlyzós edzés esetében a táplálkozásbeli hiányosságok azonnal szembetűnnek, és minden nap szembesülünk velük.

A testépítő táplálkozás alapvetően egy egészséges táplálkozás. Egy átlagember számára picit több húst tartalmaz a szükségesnél, de súlyzós edzéshez, és általában az erősportokhoz szükséges ez a megemelt fehérjebevitel (Egyébként sokkal kevésbé magas ez a fehérjebevitel, mint amennyivel több szénhidrátot esznek a szükségesnél az emberek, feleslegesen.) Mert lássuk csak, hogy gyakorlatilag miket eszik egy olyan testépítő, aki odafigyel az étrendjére? Összetett szénhidrátokat, sok zöldséget, esszenciális olajokat, gyümölcsöket. A fehérjeforrások is a soványabb, egészségesebb formákból vannak, de ha esetleg becsusszan valami zsírosabb falat, tudja, hogyan kell ennek megfelelően csökkenteni a szénhidrátbevitelt, hogy ne okozzon problémát a kilengés, stb. Tartózkodik a cukortól és a lisztől. Nem is beszélve a megfelelő folyadékfogyasztásról, ami szintén apavető fontosságú lenne minden sportoló számára.

Ez a sport megtanít megismerni a tested működését. Ezt akkor is tudod kamatoztatni, ha később esetleg nem edzel, de nem akarsz mondjuk beállni a sorba és pocakot ereszteni, mint sok 30as, és főleg 40es.

IMG_4589.JPG

 A lényeg

Amit csak az ért meg, aki már benne van. Az, hogy a súlyzós edzés eleve egy semmivel sem összehasonlítható érzés! Ahogy érzed az izmaidat, ahogy egyre jobban bedurransz. Ahogy egyre jobban fáradsz, de még hajt a tűz, ott, belül. Amikor látod magadon a fejlődést. Amikor rádöbbensz, hogy a tested játékszer, amit tetszés szerint faraghatsz izmosra (vagy nemtörődömségből hagyhatsz eltunyulni.) Amikor rájössz, hogy amit egyszer elértél, azt már mindig el tudod érni, akkor is, ha egy időre az élet elszakít a teremtől.

Amikor érzed, hogy egyben vagy, erős vagy, egészséges vagy. Tónusban van minden izmod, anélkül hogy feszengenél... Nem utolsó sorban, a csajok (csajoknál pedig fiúk) vagy gyönyörködve, vagy viszolyogva néznek rád. (Ne aggódj, ez utóbbi főként irigységből fakad.)

Akkor tudni fogod, hogy megérte, még ha lemondásokkal is járt!

logo_300.jpg

komment

süti beállítások módosítása